Realisaties

Project AR

In de eeuwenwisseling rond 1900 werden in verschillende gemeentes, die gesitueerd waren langsheen de nieuwe spoorlijn naar Antwerpen, woningen opgetrokken in de typische cottage bouwstijl. Deze woning is hiervan een klassiek voorbeeld.

De woning werd door de jaren heen verscheiden keren verbouwd met nagenoeg geen respect voor het authentieke interieur waardoor oorspronkelijke elementen zijn verdwenen. De bouwheer heeft een uitstekend oog voor esthetiek en streefde naar het terugbrengen van originele elementen.

De leefruimte was de enige ruimte waarbij de originele vloer, lijstplafond en wit marmeren haardmantel werd behouden. Deze ruimte had enkel wat aandacht nodig omtrent schilderwerk en het opwaarderen van de houten vloer.

De tv-ruimte en eetkamer werden volledig gestript tijdens de verbouwingswerken.

Deze ruimtes zijn nagenoeg een perfecte kubus waardoor de verhoudingen zeer belangrijk zijn. In de eetkamer stond een later toegevoegd toilet. Deze werd verplaatst naar de achterzijde van de woning waardoor de verhouding van deze ruimte werd hersteld. De originele vloer die (gelukkig) doorliep werd behouden. In de tv-kamer werd een nieuwe plankenvloer geplaatst naar voorbeeld van de leefruimte.

De verlaagde plafonds werden vervangen en aangevuld met lijstwerk. Dit lijstwerk kent een persoonlijke, art-nouveau geïnspireerde en creatieve twist van de bouwheer.

De keuken aan de achterzijde van de woning werd volledig tot in de nok opengemaakt om zo een ruimtelijker gevoel te creëren. In het ontwerp van de keuken werd gebruik gemaakt van massief, natuurlijk eikenhout.

De woning werd voorzien van nieuwe technieken. Er werd een nieuwe verwarmingssysteem geplaatst maar in combinatie met de oude radiatoren. Tevens maakte de oude elektriciteit plaatst voor een nieuwe domoticasysteem in combinatie met schakelmateriaal met een knipoog

Na de renovatie van het interieur werd ook het volledige exterieur aangepakt. Hierbij was het vooral de opdracht dat de ‘voor -en na-foto’s’ omzeggens identiek waren. Het dak werd vervangen en geïsoleerd met een sarking dakopbouw, rot houtwerk werd aangepakt, pleister dat aangetast was door zouten afgekapt en opnieuw geplaatst en vervolgens werden de gevels en het houten schrijnwerk geschilderd.

Hillen+

Korte Heuvelstraat 14
2920 Kalmthout, België
+32 (0)36 64 85 48
Mail ons