Realisaties

Project STRL

Dit project werd uitgevoerd in opdracht van architectenbureau Erfgoed en Visie. Zij zijn gespecialiseerd in restauratie -en erfgoedprojecten. (https://www.erfgoed-en-visie.be)

De meer dan 100-jarige hoeve met schuur en varkensstal werd volledig gerestaureerd. Hierbij ging vooral de aandacht naar het behoud van het historisch karakter van de hoeve, het her-op-laten-leven van de hoeve-site met verschillende bijgebouwen en dit in combinatie met moderne technieken en energetisch-ecologisch verantwoorde ingrepen.

Het voormalige woonhuis doet nu dienst als modulaire meeting ruimte. Op het gelijkvloers werd de indeling van het voormalige woonhuis zo veel als mogelijk behouden. Met aan de westzijde de woonvertrekken waar de nadruk ligt op het historisch karakter en aan de oostzijde de koeienstal waarbij de oude voederbakken een moderne invulling kregen. Op de eerste verdieping zijn twee open ruimtes gecreëerd die naar eigen idee ingevuld kunnen worden.

De schuur, de polyvalente ruimte met in de voormalige paardenstallen een ingerichte, industriële keuken en het sanitair, werd afgewerkt met leem die complementair is aan de bestaande houten balkenconstructie.

Verder is er ook nog een voormalige varkensstal die nu dienstdoet als privé schilderruimte.

Niet alleen het behoud van de ziel en authenticiteit van de gebouwen was belangrijk maar ook de landelijke omgeving rondom. Op de site werd de voormalige mestvaalt en moutput gerestaureerd en heropgebouwd. Daaraan werd er een hooiopper toegevoegd die opgebouwd is volgens de traditionele bouwtechniek.

De grootste uitdaging was de integratie van hedendaagse technieken zonder schade te berokkenen aan het originele karakter. De gebouwen werd voorzien van nieuwe isolatie. Zowel vloer, dak als muren werden geïsoleerd. Voor dit laatste werd aan de binnenzijde een ecologische hennepisolatie gebruikt.

Het gehele gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp.

De site werd omgedoopt naar Stroyland, een hedendaagse meeting -en event ruimte. Zie website https://stroyland.be

Hillen+

Korte Heuvelstraat 14
2920 Kalmthout, België
+32 (0)36 64 85 48
Mail ons